پیام خود را بنویسید
 

دکتر طاهری نیا در پنل تخصصی قانون جوانی جمعیت: پژوهشگران به اتخاذ سیاست های حکیمانه و خردورزانه کمک می کنند

پنل تخصصی بررسی سیاست های مناسب آموزش عالی در ارتباط با قانون "جوانی جمعیت و حمایت از خانواده" به میزبانی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی موسسه نشست تخصصی بررسی سیاست های مناسب آموزش عالی در ارتباط با قانون "حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" با حضور رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ، رئیس دانشگاه الزهرا (س) جمعی از صاحبنظران آموزش عالی و اعضای هیات علمی موسسه به میزبانی موسسه برگزار شد. در این نشست دکتر علی باقر طاهری نیا رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ضمن خیر مقدم به اعضا و تبریک عید سعید غدیر اعلام کرد: بسیار خوشحالم که مجموعه نشست هایی تخصصی از این دست باعث انجام بهتر و دقیق تر و همچنین اثربخشی بهتر در مورد موضوع بحث می شود.
طاهری نیا در ادامه عنوان سخنرانی خود در این نشست را " از سیاست پژوهی تا پژوهش ارزیابی سیاست" دانست و ادامه داد: استحضار دارید که در موضوع حمایت از خانواده قانون مشابهی را داریم که در اسفند سال ۱۳۹۱ به تصویب رسید، ویژگی آن قانون اتخاذ رویکرد حقوقی و آسیب شناسانه به موضوع خانواده بود. قانونگذار در آن قانون ضمن احصاء خلاء های قانونی به دنبال حمایت قانونی از خانواده بوده است. اما قانون مصوب آبان ماه ۱۴۰۰ قانون راهبردی و انگیزشی است. این قانون، قانون ناظر به سیاستگذاری،راهبردی و انگیزشی است که تفاوت دو قانون نیز در همین موضوع است. در وضع موجود جمعیتی جهان شاهد یک متناقض نمایی هستیم از یک سو برخی مجموع جمعیت جهان را بیش از ظرفیت کره زمین می دانند و بعضا شنیده می شود که برای کنترل جمعیت جهان و کاهش آن برنامه ریزی و اقدام می کنند؛ اما وضع کشورها اینگونه نیست و کشورها به دنبال جوان کردن جمعیت هستند و این یک تضاد منافع را ایجاد می کند و این موضوع از زوایای مختلف حقوقی، اجتماعی و سیاستی قابل مطالعه است.

سهم چشمگیر وزارت علوم در تحقق اهداف قانون جوانی جمعیت
در کشور ما هم تقریبا ۱۲/۵ درصد جمعیت، جوانان مجرد سن ازدواج هستند که حدود ۲۲ درصد از آن را جمعیت دانشجویی تشکیل می دهد. این یعنی اینکه سهم آموزش عالی و وزارت علوم در تحقق اهداف قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده چشمگیر و مهم است. سهم قابل توجه دیگر مربوط به سربازان غایب است که در سن ازدواج هستند و بعضا زمان ازدوجاشنان نیز به تاخیر افتاده است و باید در چارچوب قانون جوانی جمعیت برای آنها نیز راه برون رفت طراحی کرد.

 

در ادامه نشست دکتر مقصود فراستخواه مدیر گروه مدیریت آموزش عالی و مدیر پنل با اظهار امیدواری از اینکه یک گفتگوی علمی کارشناسی در این پنل صورت بگیرد افزود: بهترین قوانین در دنیا قوانینی است که توانمند ساز جامعه و امکان ساز باشند و برای کنشگران،  میدان  خلاقیت و مشارکت فراهم بکنند.
فراستخواه در ادامه با بررسی برخی از مواد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بیان کرد: ماده ۷ قانون تکلیف کرده است که دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیازهای دانشجویان را برآوده کنند. در برخی از تبصره های این قانون نیز به انتشار اوراق، جلب مشارکت خیرین، سیاست هایی برای تشویق دانشگاهها غیردولتی به ساخت خوابگاه متاهلین و... اشاره شده است. و با این موارد و تبصره ها این قانون بیشتر جنبه حمایتی پیدا کرده است.
 وی در ادامه با ارئه مدلی برای گفتگو در پنل، سیاست های مناسب حمایتی بخش آموزش عالی در این خصوص را به چهار دسته بسیار کلان، کلان، میانی و خرد تقسیم بندی کرد و برای هرکدام از این چهار بخش هم مثالهایی را برشمرد.

کلیدواژه ها: دکتر علی باقر طاهری نیا | پنل علمی | دکتر مقصود فراستخواه | قانون حمایت از جوانی جمعیت |