نخستین پیش نشست دومین کنگره ملی «آموزش هدفمند، مهارتی و نیاز محور» با حضور اعضای موسسه و نمایندگان بخش صنعت در سالن شهید سلیمانی موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موسسه دکتر مهدی دهمرده معاون توسعه مدیریت و منابع موسسه با اشاره به سابقه برگزاری کنگره اول گفت: کنگره نخست آموز هدفمند عمدتا با رویکرد دانشگاهها برگزار شد. لذا در کنگره دوم بنا داریم که وارد تعامل بشتر با بازار کار بشویم تا ببینیم شرکتها و بخش های خصوصی اعلام کنند که آیا نیروی کاری که دارد فارغ التحصیل و به بازار کار ارائه می شود آیا می تواند نیاز بازار را مرتفع کند. در این زمینه موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی به عنوان کانون تفکر آموزش عالی و با حضور کارشناسان خبره می تواند در این زمینه کمک کند و انتظار این است که به عنوان خروجی کنگره صنعت به ما بگوید فارغ التحصیلان دانشگاهها باید چه ویژگی های داشته باشد.
دکتر علی باقر طاهری نیا معاون وزیر علوم و رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی نیز ضمن اشاره به سابقه برکزاری نخستین کنگره در سال گذشته هدف از برگزاری این جلسه را بیان شفاف ماموریت کنگره دوم و طرح موضوع روشن در این زمینه و مستند سازی دانست و ادامه داد: فرآیند کنگره دوم امروز با جمع حاضر شروع می شود و از همینجا ایده را در چرچوب بیان مسئله راهبری می کنیم.

وزارت علوم مسئول تربیت دانش آموخته با مهارت است اما مسئول تامین شغل نیست
رئیس موسسه افزود: ایده مشترک کنگره اول و دوم این است که وزارت علوم و دانشگاهها و پژوهشگاهها نسبت به آینده شغلی دانش آموختگانشان کاملا باید مسئولانه رفتار کنند ولی به هیچ وجه متولی تامین شغل برای آنها نیستند. این ایده مرکزی کنگره اول و دوم خواهد بود. یعنی هرچقدر در توسعه آموزش عالی و تقویت مهارتهای شغلی و افزایش اشتغال دانش آموختگان تاکید می کنیم همواره به یاد می آوریم که وزارت علوم مسئول تربیت دانش آموخته با مهارت است اما مسئول تامین شغل نیست.
وی درباره تفاوت های کنگره اول و دوم نیز بیان داشت: در کنگره اول مطالعات مقدماتی انجام و پیش نشست هایی بگزار شد که ماحصل آن منجر به توصیف وضع موجود شد و وزارت علوم به عنوان عرضه کننده آموزش عالی و سایر بخش ها از جمله وزارت کار و آموزش و پرورش از زاویه دید خود وضعیت موجود را توصیف کردند. نکته این است که ما در کنگره دوم وزن بیشتر را میخواهیم به ذینفعان این موضوع اختصاص دهیم ذینفع یعنی همان بازار هدف دانش آموختگان ما یعنی جایی که دانش آموختگان ما به عنوان یک نیروی کار ماهر برای ارائه خدمت مراجعه می کنند.
طاهر نیا ادامه داد: کنگره دوم آموزش مهارتی با محوریت ذینفعان نیروی کار ماهر یعنی بخش دولتی و خصوصی، شرکتها و جامعه به طور عام برگزار می شود لذا باید سعی کنیم بر اساس تکلیف برنامه هفتم بتوانیم آئین نامه اجرایی موضوع ماده ۹۵ برنامه هفتم پیشرفت را تهیه و تنظیم کنیم. لذا اساس کنگره دوم عبارتست انجام مطالعات پشتیبان آئین نامه اجرایی تبصره دو ماده ۹۵، تکلیف این تبصره این است که وزارتین علوم و بهداشت موظف شدند در کنار دروس نظری دروس عملی و مهارتی نیز تعریف کنند تا هر دانش آموخته بتواند مهارت لازم را برای اشتغال مرتبط با تحصیل کسب کند. لذا ما باید نیازهای ذینفعان را به لحاظ کمی و کیفی بدانیم. در این زمینه هم با تعارضاتی مواجهیم که از یک سو انبوهی از جوانان جویای کار داریم از سوی دیگر بخشی که نیاز به نیروی کار دارد از عدم وجود متقاضی گلایه مند هستند. لذا وظیفه ما این است که در کوتاه مدت مطالعاتی را انجام دهیم که منجر به تهیه آئین نامه اجرایی شود که در این آئین نامه دستگاههای اجرایی که موظف شده اند برای ارائه دروس عملی مشارکت داشته باشند با صنعت به یک توافق شفاف برسیند. لذا سوال ما این است که برای تحقق این موضوع چه مشوقی لازم دارید و چه تضمین هایی را ارائه می کنید.
همچنین دکتر حشمت اله عسکری معاون پژوهشی موسسه در این جلسه گفت: میخواهم دو نکته را اشاره کنم، نکته اول: با توجه به مشکلاتی که روبروی فارغ التحصیلان وجود دارد که بخشی از آن از جانب عرضه آموزش عالی است هرچند متهم ردیف اول آموزش عالی است که خروجی هاش مناسب نیست لذا به طور طبیعی بخشی از آن بر می گردد به دستگاه تولید متخصص اما بخشی از آن هم به ذینفعان تقاضای نیروی کار نیز بر می گردد، در یک اکو.سیستم عرضه و تقاضای نیروی کار شکل می گیرد و فضای کسب و کار در کشور، سرعت جذب سرمایه گذاری و انباشت سرمایه و انتقال دانش فنی و دسترسی به تکنولوژی کمک می کند که در زمینه جذب فارغ التحصیلان را رقم بزند لذا یک بخش دیگر موضوع بخش تقاضای نیروی کار و مولفه های تاثیرگذار در این فضا است. بخشی از آن در ید صاحبان کار و کارآفرینان است و یک بخش نیز محیط پیرامونی است که در اختیار حامکیت است.
عسکری ادامه داد: لذا بخشی که دغدغه صاحبان صنایع است و می توانند کمک کنند تا فاصله بین عرضه و تقاضای نیروی کار برطرف شود. یک نیروی کار از زمانی که وارد آموزش عمومی می شود تا زمانیکه از آموزش عالی فارغ التحصیل می شود برای کشور هزینه دارد. و زمانیکه وارد کار می شود یا شغلی پیدا نمی کند یا در زمینه تخصصی خود مشغول به کار نمی شود. این تحصیل های مازاد با یک همگرایی بین دستگاه آموزش عالی و دستگاه بکارگیری نیروی کار می تواند به حداقل برسد. لذا این همگرایی دو طرفه می تواند مسیر صحیح را برای آموزش عالی ترسیم کند تا بتواند نیروی مورد نیاز مطلوب را به ذینفعان ارائه دهد.
در این نشست همچنین فعالان بخش صنعت ضمن اعلام آمادگی برای مشارکت در رسیدن به اهداف کنگره مواردی را بیان کردند که مهترین آنها به شرح زیر است:
- اجرایی شدن کامل بندهای آئین نامه تدوین شده
- ضمانت اجرای بندهای تدوین شده
- استقبال ازکارورزان آموزش عالی و ارائه امکانات به آنها
- آمادگی مشارکت دو طرفه با دانشگاهها و پژوهشگاهها
- تسریع در اجرایی سازی آئین نامه
- نیاز به تعامل بیشتر صنعت و آموزش عالی
- از منظر صنعت بهترین مشوق این است که فارغ التحصیلان ماهر تربیت شوند